SELAMAT TAHUN BARU 2015

Tuesday, August 2, 2011

POLIS MINTA IC DI BULAN PUASA

Image:Google

Kejadian in berlaku sebelum aku berkahwin lagi.
  Biasa laa pagi-pagi dihari cuti. Bangun saja mesti laa nak keluar cari kedai makan…Pada masa tu jam baru pukul 8 pagi. Aku pun pergi ke satu kedai kopi(cina) nak makan roti bakar dengan telur separuh masak.
  Masa aku masuk tu… tak ada orang dalam kedai itu. Aku pun pesanlah roti bakar dengan telur separuh masak.
  Masa tengah makan, aku nampak seorang lelaki berusia lingkungan 50an. Dia datang dekat meja aku..Dan tegur aku…
  Dari mana dia keluar pun aku tak sempat tengok
   Pak Cik: Dik… kalau tak posa tu.. pi laa makan dalam-dalam sikit.. Nak naik kereta mayat ker?
  Aku tengok muka dia dan senyum.. Dalam hati aku berfikir… Betul jugak hari ini 1 Ramadhan.. Kawan-kawan muslim berpuasa… Terlupa pulak lah…
  Aku pun kesian kat pak cik tu(kerana dia tak posa dan ada hati nak bimbang pasal aku plak..kan..kan..?). Juga malas nak cerita panjang lebar. Aku terus angkat makanan aku dan ubah ke meja kat belakang sikit.(Macam laa baru hari ini aku tak puasa he..he..he..)
  Semasa aku angkat makanan tu, aku nampak seorang lelaki berjalan di depan kedai. Dia tengok kearah aku. Mata dia tenung tajam ke arah aku.
  Aku buat donno saja la. Tak fikir panjang.
  Lebih kurang 10 minit kemudian ada seorang angota polis masuk ke dalam kedai itu dan terus ke meja aku..
  Tergamam jugak laa aku.. Dalam hati aku berfikir.. Aku patut takut ker?.. Aku perlu buat apa.? Banyak persoalan timbul dalam kepala otak aku..
  Aku pula mula berfikir.. kenapa aku nak pindah tempat tadi…. Aaaarrrghhhh!!!!!
  Bila sampai di meja aku polis tu terus senyum kat aku dan berkata:
   Polis: Dik…
   WuMing: Ya saya…(aku dalam keadaan tergamam sebenarnya… Tapi berlakon cool saja… kan…)
   Polis: Boleh tengok IC?
  Dalam hati aku berfikir ligat lagi… Aku ada bawa wallet ker tadi…dalam wallet aku ada IC tak… dah lama benar aku tak tengok IC aku nih…
  Tangan aku pun seluk poket nak ambil IC. Terasa lama sangat detik itu. Hampir keluar peluh di waktu pagi dah…
  Akhirnya aku jumpa juga IC aku dan beri pada encik Polis tu tengok.
  Lepas tengok, dia pun terima kasih dan beredar dari situ…
  Fuhhh!!! Suspen woo masa tu.. Ini mesti abang tadi yang lalu depan kedai punya angkara.
  Lepas tu tiap kali di bulan puasa, kalau aku nak makan di luar siang-siang. Aku mesti tengok IC aku dulu baru keluar rumah.
  Kalau tidak…. boleh bersiar-siar dengan kereta mayat percuma wooo….

  Minta maaf yer.. entri ini agak terkeluar dari konsep Blog aku. Blog ini dibina untuk kongsi benda berguna kepada pembaca seperti petua-petua, pengajaran, info dan sebagainya.
  Bukan cerita tentang penulis iaitu aku… He..he..he..
  Ampun..ampun…

37 comments:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

huhuh,bselah tu..org xtau perkara sbnar..

LINDAHERY said...

GOOD MORNING...sekali sekala story ttg personal pun ok je..takde masalah.. :)

hbs skg g kedai makan waktu bln puasa, ada polis minta ic lagi ke?? hehe samalah dgn member ofis linda..dia iban..rupa mirip melayu.. so polis atau jbtn agama agak keliru disitu...kdg2 kelakar kan...

DearCats said...

Mesti muka WuMing ni ada iras2 muka melayu kan? hehe.. tp mmg betol kdg2 kita lupa kita bawa ic ke tak sbb jarang tengok.. cuak je hehe.. pengalaman ni..

misya said...

cuba letak gambar u tgk,

abah khalisha said...

kalau tk nek kereta mayat ronda-ronda dulu lah ye..ahahha

Hana Soffelia said...

Hehehe nsb baik ada IC. Kalo x... hehe

btw, hana suka baca even personal matter about penulis. Nanti cite lg eh. ^_^

kaizen said...

sabar je laa.. muka hang dah nak macam org melayu so dorg ingat hang Islam otomatik dorg berprasangka...

*cube lekat kat baju tu sy org.... komfom org x tny or minx IC dah.. hehehehe guro2 jer...

latest entry WW : Korg Ade Cikgu macam ni?? & Urban : Camera Paling CANGGIH

alieavea said...

bang nk ic..pose ke tak neh?
hikhikhik

azam said...

hehehe...puasalah....seronok tau

NM02 said...

dah follow sini jugak





^_^

WuMing said...

@nuyui a.k.a miss NUSHA
Tak kisah pun..


@LINDAHERY
Ya laa...
Sekarang dah tak makan tak tentu pasal dah..Cari yang line clear punya


@DearCats
Satu family macam nii


@misya
Ada.. dalam tajuk KENALI WUMING


@abah khalisha
Ha..ha..ha.. Jom kita naik dua...


@Hana Soffelia
Fuhhh...!!


@kaizen
Pernah jugak laa terfikir macam tu..
Tapi takut orang minta kad hospital bahagia laa pulak
He..he..he..

Tapi tak kisah pun...biasa laa tuu .


@alieavea
Maaf laa cik... Terlupa niat(niat posa) masa makan sahur tadi..


@azam
Memang laa Azam.. WuMing pun bukan orang yang suka makan banyak pun...

merahitujambu said...

takpe..sesekali kongsi hidup x kisah pon..=)

MamaEma said...

tak kisah pun tukar sikit2nya..

janji ramai yg nak membacakan..

suker..baca pengalaman orang ni

nini said...

tak pe cerita pasal diri sendiri...pengalaman kamu, tak semestinya saya rasa...so dapat taw cerita kira oklah kan...


zaman sekolah dulu, keluar bawak matrix card je...hehe...=p

yatt said...

haha polis pun confius... tu la sib baik tak naik kereta jenazah free2 jer

Lia said...

hehee.. kecian pulak nak makan pun dah jadi takut2 kan.. polis tu jlnkan tugas. tq jugak pada WuMing kerana memahami tugas polis kan .. :)

L said...

dtg sini nk engtkan pose jgn xpose..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/halwa-telinga.html

Mommy Fara said...

A`ah WuMing! mmg kelakar gila cite atas tu. Yg tak thn tu....nape g pindah gak? Hehehehe!

Cahaya Mata @ Nurul Are Inn said...

Hahaha..cian kat wuming huhuuhu..

KuNanGKuNanG said...

nasib baik bawa ic..kalau kene heret ke balai la jawabnye..he3

ieka said...

owh wuming bukan islam ek..hehe.
sib bek tak kena angkut masuk kereta mayat..hee.
dia tgk ic msti nk taw muslim or x tuw :D

Afikah Aziz said...

kawan ika pun ade sorg muka cm org melayu tulen,mula2 masuk keje ika ingt die org sabah,bile tanye die cakap die org asli dan asal dr kuantan..lagi die kata die non muslim,terkejut ika bile die ckp cmtu sbb nama die siap ade binti hehe..time puasa pun die kuar mkn org kata bukan2 kt die..tp xde la sampai suh tunjuk ic :)

zOeY zAu YaH said...

ssh gak kalau selalu camnih kan..sabo je lah..haha

fiza said...

Siannya, nasib baik bawak IC ☺☺

Qaseh dalia adelia said...

hehe seb bek bwk ic

WuMing said...

@merahitujambu
Ya lah.. Ini pun sebab kawan tanya... baru laa buat..


MamaEma
Tq


@nini
:)



@yatt
Free dan tambah buit puntak mau woo


@Lia
Faham... polis pun macam kita jug..Kerja


@L
Tq kerana singgah


@Mommy Fara
Tu laa pasal...


@Cahaya Mata @ Nurul Are Inn Ada juga orang kesian..:)


@KuNanGKuNanG
Nasib baik laa tuu


@ieka
Betukl tuu


@Afikah Aziz
WuMing punorang asli juga.. Tak ada bahagian mana palsu.. he..he..he..


@zOeY zAu YaH
Dah biasa dah...


@fiza
Hmm.. :) thrill woo masa tuu

hana nabihah said...

hello ! hampir beri salam tadi :)
hehehe pengalaman berharga tu..
muka mirip melayu..buat polis keliru..hehe nasib baik bawa ic..kalau takkkk :p

kaizen said...

hahaha yg tu xleh tolong...

cik paja hanim said...

hohoh..sy anak polis tau..bg ic pleaseeee..hahahha

i follow u too..nice to meet u!

ghab van hal said...

kehkehkeh..rilek la bro. biasala tu..orang malaysia ni kuat besangka buruk..xleh wat ape..

Cik Gee said...

hhaha! dugaan.. dugaan.. dugaan ade muke mcm melayu nih. nak makan bulan pose pon kena cek IC... naya tul! skang ni dok umah isteri masak je la ea... hehe!

kak lang said...

apakah yg berlaku?!

ghost writer said...

sebab kau orang thai,ouh berketurunan siam.nametag aku kat baju pun orang selalu keliru,OPHAN.dan biasanya kawan2 pinjam nametag aku untuk beli makanan kat kedai mamak.hahaha!

pcha farisha said...

omg... i pun ingat u muslim wuming.. sorry...

| SUE | said...

la dah kawing ke....? ingat bebudak remaja lagi...hahah

HaNa Hani said...

mesti muka u memg mcm muslim sgt kan
naseb bawk ic kan
^_^

hyazz said...

hehehe...biasa la tu..bulan puasa ramai orang tak pose... tu sebab polis mintak ic..tambah2 muka u pon ala2 melayu..lagi la...hehe