SELAMAT TAHUN BARU 2015

Monday, July 11, 2011

SUAMI DAN ISTERI

Image:Google

  Entri aku yang lepas, aku buat tentang kegagalan sebuah cinta yang bartajuk “KISAH SEBUAH CINTA”. Banyak reaksi dari kawan-kawan.
  Tapi sebenarnya dunia sesebuah keluarga tak semestinya berakhir dengan begitu tragis. Malah ada keluarga yang sangat bahagia. Hidup kekal bersama sepanjang hayat. Hanya kematian yang memisahkan mereka.
  Kali ini aku ada buat satu entri untuk mereka yang sayangkan keluarga dan inginkan kebahagian bersama pasangannya sepanjang hayat.
Cinta pastinya datang bersama kasih-sayang yang penuh romantic….Tetapi itu bukan jaminan bahawa ianya akan berkekalan. Satu-satu pasangan itu mesti berusaha untuk mengekalkannya.
  Hari ini kita terdengar sana-sini pasangan berpisah seperti dalam tajuk INI Ada banyak factor yang menyebabkannya.. Mengikut satu buku yang aku pernah baca, dia ada menyenaraikan 3 langkah untuk mempereratkan hubungan diantara suami dan isteri.
1.    Dating… Banyak pasangan mula menjalinkan perhubungan bermula dengan keluar ber “Dating”. Berdua-duaan. Pergi shopping bersama, melancong bersama, menonton wayang bersama. Tetapi, apabila dah berkahwin. Nak keluar pasar malam bersama pun susah. Jadi… Mulakan aktiviti itu. Kembalikan nostalgia-nostalgia lama. Keluar berdua-duaan. Makan di restoran, dan sebagainya.Lakukan sekurang-kurangnya 1 kali sebulan.
2.    Jangan  biarkan perbualan yang biasa menjadi topic utama antara satu sama lain. Sekali sekala luangkan masa bersama dan tanyakan perasaan masing-masing. Luahkan perasaan masing-masing. Bukan luahkan apa yang tak puas hati… nanti gadoh pula.UFO(piring terbang) penuh pula ruang tamu. Luahkan perasaan kasih-sayang. Seperti I LOVE U , YOU LOVE ME  dan sebagainya…
3.    Lupakan saja Hari Valentine yang datang hanya sekali dalam setahun. Anggaplah hari-hari bersama pasangan korang adalah hari Valentine…Kerana semua orang tidak tahu..Adakah Hari Valentine tahun depan kita masih bersama atau tidak…
  Di sini contoh yang terbaik yang aku tahu adalah YATT, MISSCHA dan juga LINDAHERY. Korang boleh tengok kat Blog mereka…
Wah… lepas aku taip entry ini… rasa macam pakar pula dalam percintaan… Sebenarnya tak pun… Aku pun baca juga dulu.. Saja nak share dengan korang. Kan Blog aku ini banyak yang beri petua dan benda-benda macam ini…

17 comments:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

jiwang aje ea..

MamaEma said...

entry yang bagus...petua yang sangat berguna..perlu praktik nya saja...

yatt said...

WuMing malu saya... mudah2an jodoh kami berpanjangan....

LINDAHERY said...

UFO tak boleh bl..hehehe...

(banyaknye nama saya dlm entry awak..TQ)

miss frog said...

im love it wu ming..ty for sharing..:)

Miscellaneous Smiles said...

fuyohhh~~

Alin said...

Alin belum kahwin lagi :P

zOeY zAu YaH said...

saya setuju dgn semua tu.org kita nih kalau kawen ja,berusia ja mulalah kata buang tebiat atau malu kalau romantik2 padahal cinta perlu dipupuk tak kira usia kan.

She's Gee said...

best ni, sbg ingatan bile gee pulak nak kawin nanti... hehe.. ^^

Umedia Network said...

Betul2. sangat berguna entry ini. Like2. ;)

WuMing said...

@Nuyui
Kita kena ada keseimbangannya... Adakala kita buat dari segi -ve dan adakala dari segi +ve plak

@MamaEma
Ini adalah khas untuk pembaca Blog ini... Memang akan sentiasa sediakan yang terbaik...

@YATT
Harap-harap begitu laa... kena give and take.

@LindaHery
He..he..he..(sama-sama)

@Miss Frog
Teng kiu...

@Miscellaneous Smiles
Hmmm. ok tak?

@Alin
Boleh buat persediaan...

@zOeY zAu YaH
Betul..betul...

@She's Gee
Bila..bila.....?

@Umedia Network
Teng kiu...

nurfatiha blacky said...

entry bijop ! HAHA

[sutera kasih] said...

thanks share tips :)
panduan utk masa akan dtg hihi

Miscellaneous Smiles said...

ok ok..jwang2 nih la y nk buat

zzzzz

heheee~~

ct N honey said...

sememangnya hidup suami isterinya byka dugaan,itu baru sebahagian aje...tq share,

WuMing said...

@Nurfatiha Blacky
Tq

@[Sutera Kasih]
Sama-sama

@Miscellaneous Smiles
Kih..kih..kih.. kadang-kadang kena juga jiwang...

ct N honey
Memang banyak sangat...Kena banyak bersabar...

.m y z. said...

saya tak sambut Valentine. hee~ ;)