SELAMAT TAHUN BARU 2015

Thursday, October 6, 2011

HANYA SUDUT PANDANGAN YANG BERLAINAN MEMBERI PERBEZAAN YANG SANGAT BESAR


Image:Google

Cerita Pertama:
  Angkasawan Amerika mengalami masalah untuk membuat cacatan pada kertas semasa berada di ruang angkasa. Lalu mereka mengumpul beberapa saintis untuk membuat kajian.
  Mereka telah menghabiskan wang berjuta Dollar dan menggunakan masa beberapa tahun.
  Hasilnya mereka telah mencipta Pen yang boleh menulis di atas permukaan apa saja walaupun di dalam air.
  Angkasawan Russia mengalami masalah yang sama apabila mereka menghantarkan angkasawan mereka ke angkasa.
  Lalu mereka menulis dengan menggunakan Pencil… Selesai…….

Cerita Kedua:
  Sebuah kilang pengeluar sabun mendapat aduan bahawa mereka menerima barangan dimana ada barangan yang hanya kotak kosong saja. Tetapi tidak ada sabun di dalam.
  Pihak pengurusan kilang telah meletakkan  kelengkapan X-Ray pada mesin. Untuk mengesan kotak yang kosong.
  Mereka telah membelanjakan berjuta Yen untuk tujuan itu.
  Sebuah kilang sabun yang lebih kecil telah mengalami masalah yang sama.
  Lalu mereka telah meletakkan kipas pada laluan kotak sabun itu. Kotak sabun yang kosong telah ditiup angin. Jadi masalah mereka juga selesai. Mereka hanya keluar modal untuk beli beberapa kipas saja.

  Semasa mengalami masalah. Kebanyakan orang akan panic dan runsing untuk menghadapi masalah itu. Ada yang sampai bunuh diri.
  Tetapi jika kita ubah sudut pandangan. Kadang-kadang masalah yang kita hadapi itu hanyalah masalah yang remeh - temeh sahaja.
  Kepada kawan-kawan aku di sini. Korang jangan lah simpan masalah korang itu bersendirian… Bincanglah dengan saudara yang rapat.. Atau teman-teman yang boleh dipercayai.
   Tapi ingat… Masalah akan bertambah buruk jika kita berbincang dengan orang yang salah.. Gunalah akal dan fikiran yang matang untuk menilai kawan…

18 comments:

MaMa AiNi said...

WuMing betul..masalah akan akan bertambah buruk jika kita berbincang dgn org yg salah..kerana bukan semua orang dapat menjadi sahabat waktu kita dalam kesusahan..dan kawan sejati adalah kawan yg sanggup menangis & ketawa waktu susah & senang kita..hu2x..masih adakah sahabat yg begitu sekarang ni?..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

off topic sat
ingat ai sorang jer dulu yg confuse uols ni gurl ngeee baru taw boboy last week ngeeee *pitam*

EyqaLuvender said...

betol2!
sesetengah org mmpu selesaikan mslh hnye dgn cara yg lebih sng,tp sesetengah org yg t'lalu b'fikiran tinggi ta nmpkm pon cara yg sng tu.
Diorang plih cara yg susah.

Kakzakie said...

Kalau boleh biarlah macam pengusaha sabun yg kecil itu dpat mengesan masalah dgn modal kecik - guna kipas je. Bijak kan...

Tapi kadang akal tidak terjangkau itu yg masalah kecik jadi besar...

Fara said...

Cacatan ke catatan Wu Ming? Hehehe...

misya said...

kadang2 kita rasa masalah tu besar sedangkan jalan penyelesaiannya senand,sebab tu kena buka mata dan minda

Cahaya Mata @ Nurul Are Inn said...

mcm2hal ye..

.m y z. said...

totally agree dengan entry ni! sebab nak selesaikan benda2 remeh, sanggup belanja wang berjuta2, membazir sangat sangat. tu lah pentingnya guna otak :)

Cik Orkid said...

wahh suke entry ni. really nice blog ah der ! :D

ieja amieja said...

kita follow balik ..thanx

cinnamon.com said...

salam,ni la orang kata syurga dunia buat diorg..

anamizu said...

off topic sat ni :
alamak ampun WUMING!
cik ana ingtkan WUMING supermak..
ampun sekali lagi :((
cik ana dah tempek blog WUMING kat geng daddy kool..hehe
maaf sekali lagi ye WUMING :P




luv,
cik ana :)

aniki said...

makan dalam..aku suka ayat2 camni..cayala bro

ieyza afieyna said...

betul tu.. kdg2 suka ikut kepala sendiri je..

♥e'in♥ said...

betul! setengah org terlalu singkat care pemikiran..

Miscellaneous Smiles said...

betul betull ~~

azam said...

:) :) :)

alieavea said...

erms...setuju..