SELAMAT TAHUN BARU 2015

Tuesday, June 21, 2011

Kurang Tidur Punca Diabetes

Sebenarnya banyak penyakit berpunca dari tidak cukup tidur. Juga ada banyak factor yang menyebabkan kita menghidap penyakit Kencing Manis. Tetapi entri aku kali ini hanya bincang tentang Diabetes yang disebabkan oleh kurang tidur.
Badan yang mendapat rehat yang mencukupi(tidur) akan menggunakan Insulin pada kadar yang rendah.
  Sebaliknya badan yang rehat tidak mencukupi (kurang tidur) akan menggunakan Insulin pada kadar yang banyak.
Apakah Insulin?
Insulin adalah sejenis Hormon dalam badan yang dikeluarkan oleh kalenjar Pankreas. Insulin ini adalah berguna untuk mengawal tahap glukos dalam badan. Ia bertugas untuk mencernakan glukos dan bertindak membenarkan glukos dalam darah menembusi sel.
  Maka dengan kurangnya Insulin akan menyebabkan kesukaran tubuh badan kita untuk mengawal kadar gula dalam darah. Maka dengan inilah terjadinya penyakit Kencing manis atau Diabetes.
Apakah Diabetes?
Diabetes adalah keadaan dimana badan mengalami kekurangan Insulin atau insulin yang dikeluarkan kurang berkesan. Apabila keadaan ini terjadi ia akan menyebabkan Glukos dalam darah meningkat diluar kawalan dan akhirnya dikeluarkan melalui Urin atau air kencing. Jadi orang pun panggil laa “Kencing Manis”.
Tajuk Dari: The Seattle Times, July 22,2001

13 comments:

Nenek Fasola said...

betul ke WuMing? aiyoh. i selalu tidur lewat.tak boleh jadi ni... :(

sarah mohamad said...

ish. sekarang pelbagai penyakit, mintak dijauhkan ler dari penyakit2 tuu. dan pastikan cukup tidur.

farhana said...

oo..ptt la askar bila da tue jd dem0k sbb mase mude2 x cukup tit0..hihiihii..

WuMing said...

@Nenek Fasola
Tapi punca dan sebab lain pun ada juga...Dan ia perlu masa juga..

@Sarah
Dulu WuMing juga suka main computer sampai lewat-lewat..Skarang tak dah.. Pkul 10 atau 11 malam dah tidur dah..

@Farhana
Mungkin juga...

misscha said...

kwn misscha umur 17thn dah kena warded sebab diabetis even though dia x gemuk....mayb sebab dia kurang tido kot??

Mawar Berduri said...

okay.. dalam masa 2 hari nie, mawar tido kurang dr 5 jam.. gulp..

ghost writer said...

wah risau kalau macam nih.aku pernah katakan kalau tidur yang cukup itu lebih menyegarkan badan..apalagi bagi seseorang yang begitu aktif.

nampaknya aku kena buat perubahan rutin..on9 hanya setakat jam 12 malam.

Alin said...

selalu juga tidur lambat. waktu kelas pula awal..

.m y z. said...

kalau macam ni, ziema kena pegi check up lah sebab asyik tidur lambat je T__T

pcha farisha said...

aiyookkk... sejak 2 menjak mmg kerap tidoq lewat...harap2 takda apa la...

neway,thanks follow blog saye yg tak seberapa tu...hehe

yatt said...

mcm ni kena tido bnyk2 larr.. huhu

WuMing said...

@Misscha
tu laa skarang ni banyak sangat makanan tak sihat

@Mawar Berduri
Hah..kita kena ingat... Ini adalah kesan jarak panjang..Bukan skali -dua pun dah kena..

@Ghost Writer
Hah... kena ubah lah.. Tapi kadang-kadang tuntutan kehidupan harian.. kita pun tak boleh buat apa..

@Alin
Makan lah makanan tambahan.

.m.y.z
Kadang-kadang ia tidak ada sebarang kesan masa kita muda...

@pcha farisha
Jangan dok buat kerap-kerap

@yatt
Hah..yang ini lawak...nanti BDM lebih jangan tuduh WuMing.

suha said...

kena tido awal!