SELAMAT TAHUN BARU 2015

Monday, June 13, 2011

Derma Darah


  

Hah… aku tension hari ini… Pagi-pagi lagi aku p makan kenyang-kenyang.. Nak ke Hospital derma darah.. Memang aku dan kawan-kawan akan pergi derma setiap 3 bulan…
  Tapi malangnya aku tak boleh derma hari ini. Ini kerana kelikatan darah aku tidak mencapai tahap yang dikehendaki.
  Kelikatan darah yang layak adalah di antara Hb13.5g hingga Hb18g. Tapi aku punya hari ini hanya Hb12.9g sahaja. Nurse yang bertugas itu berkata “Adik… adik tak boleh derma hari ini… Kelikatan darah tak cukup.. Kalau perempuan macam ni boleh lah…”
  Hah…!!! point kawan aku nak perli aku ni.. Dia kata aku makan Hormon untuk  jadi perempuan… Lawak-lawak… Tapi aku semakin tension…
  Nurse bagi satu beg supliment food kat aku.. Hah.. Tak payah makan nasi laaa.. Makan ubat tu pun dah kenyang dah…
  Tapi tak apa… Mungkin 2 minggu lagi aku dah ok…  Sabar saja laaa……
Ini beberapa kebaikan yang aku dapat dari menderma darah
1.    Akan dapat layanan istimewa rawatan di Hospital kerajaan – Ada tercatat di akhir muka surat buku catatan derma darah)
2.    Kita akan dapat suntikanVaksin Hepatitis B percuma.
3.    Dapat tahu tahap kesihatan kita – Sekurang-kurangnya 3 bulan sekali.
4.    Badan dapat memproses darah baru.
5.    Dapat membantu orang yang memerlukan darah.
6.    Dan mungkin ada banyak lagi, tapi aku tak tau… kih..kih..kih…
Saja nak share dengan korang… Memandangkan aku tak ada apa entri nak post hari ini… he..he..he.. 

8 comments:

She's Gee said...

gee tak pernah derma darah sbb gee sendiri pon kurang darah & sangatlah kurus.. (nurse yg cakap *bukan excuse k.. hehe..)

miss frog said...

pernah nak try derma darah..tp last minit larik sembunyi kat tandas....hehehe.....takut seyyyy

M Fizan said...

hehe..setuju..dapat juga saham ke akhirat :)

WuMing said...

@Gee
ok laa tuu..sekurang-kurangnya ada niat buat gitu.. Nanti bila dah keadaan mengizinkan.. derma laa..

@Miss Frog
Laa... lari masuk toilet pulaa.. WuMing pada mulanya takut gak.. Masa kerja dulu company ada buat Medical Check Up setiap 6 bulan. Pun ambik darah juga.. Baru tahu tak sakit sangat...Ada laa sikit..

@M Fizan
Betul tuu.. dapat bantu orang yang memerlukannya...

Redbloodsnow said...

takot lah nk derma darah. lg pun zie jenis kurang darah...so a big NO NO pd derma darah..hehehee

WuMing said...

Oooo gituuu....derma wang laa kalau gitu...

Cik Azizah said...

org kata derma darah ni murah rezeki..bagus la wuming rajin derma darah..jijah ni tak cukup darah pulak..berat n tinggi tak mencukupi nak derma..huhu

WuMing said...

Ya laa.. tapi WuMing buat pun sebab WuMing dapat kebaikan juga...sambil menolong orang..