SELAMAT TAHUN BARU 2015

Sunday, May 29, 2011

Dollar Dan RM

US Dollar


RM - Ringgit Malaysia
Korang tau tak apa perbezaannya… Tentu sekali ejaannya betul tak?… Kih…Kih..Kih…. Lawak saja. … Jangan marah……
  Tentu semua orang tahukan? Ini adalah matawang. Matawang adalah sama dengan nama. Orang cina panggil ker, orang melayu panggil ker,orang siam panggil ker, orang Eskimo panggil ker sama saja. Kalau nama Aku WuMing. Panggilannya tetap sama, walau orang bercakap  dalam bahasa apa pun. Cuma slanknya saja berbeza sikit.
  Ini aku ada cerita sedikit  pengalaman aku tentang orang salah guna matawang ni.Atau guna tak kena tempat.. Aku pergi ke satu kedai beli berus lukisan. Memang aku minat melukis. Saja jer buat koleksi peribadi. Aku capai satu berus yang aku hendaki dan terus pergi ke kaunter dan tanya berapa harganya…
  Dengan selamba saja tuan kedai itu jawab “Two Dollar”dengan slank Bollywoodnya.. Hoi… aku kat Malaysia lah… Mana ada orang beli barang pakai Dollar. Kita pakai RM lah atau Ringgit Malaysia.
  Itulah… kerana taksub sangat nak berlagak cakap orang putih. RM pun dia boleh suka-suka tukar. Adakah mereka tahu bahawa itu adalah matawang. Nilainya pun tak sama tau?!!
  Aku nak tergelak juga kadang-kadang. Aku memang tak pandai lah berbahasa enggeris ni. Tapi sekurang-kurangnya aku tak cakaplah kalau benda itu aku tak pasti….
  Aku juga bukan nak kutuk siapa-siapa tau… Cuma aku nak share di sini supaya kita tak lakukan kesalahan yang sama kelak….
 Lain kali kalau Tiger Wood datang Malaysia, cuba kita panggil di Harimau Kayu tengok….. Mati pun dia tak tau orang panggil nama dia….    J

6 comments:

Cik Azizah said...

tu la beriya sgt cakap slang orang putih..bahaha~~
tiger wood kalau kita tukar bahasa melayu..mmg orang tak kenal der..kahkahkah

WuMing said...

Memang Kelakar lah....

Alin said...

hahaha. biasa macha lupa daratanlah tu. hehe. pandai lukis eh? lukis muka alin boleh? :)

WuMing said...

Pandai tu tak laa... Tapi kalau lapang memang suka melukis... Gambar orang kurang sikit. Takut tak sama... nanti orang marah....

Muslimah Optimis said...

hihihi..harimau kayu..comei je nama tu kan..

WuMing said...

Rasa-rasa dia suka tak?