SELAMAT TAHUN BARU 2015

Monday, September 26, 2011

PEGANGLAH TANGAN KU


Image:Google
  Ini adalah cerita pendek bersama message yang besar.
Si anak gadis kecil menyeberangi jambatan kayu bersama bapanya.

Ayahnya agak ketakutan lalu memberitahu anak kecilnya,
“Peganglah tangan ayah agar kamu tidak jatuh ke dalam sungai”.
Anak kecil itu menjawab.. “Tidak ayah.. ayah lah pegang tangan saya”.
“Apakah perbezaannya?” Tanya ayah kehairanan,
“Perbezaannya sangat besar ayah”.. Jawab si anak kecil,
“Kalau saya pegang tangan ayah, jika ada apa-apa berlaku,
Saya mungkin akan terlepas dari pegang tangan ayah.”Sambung anaknya lagi,
“Jika ayah yang pegang tangan saya,  walau apa pun akan terjadi, saya pasti ayah tak akan lepaskan tangan saya."

  Di dalam mana-mana hubungan, ikatan adalah tidak penting. Tapi apakah pandangan kita terhadapnya adalah yang paling penting.
Jadi, peganglah tangan orang yang anda sayang dari mengharap mereka untuk memegang tangan anda.

Jangan hanya tunggu dan meminta, pergilah cari dan berilah kasih sayang itu.


Kalau tak ada sapa-sapa yang sudi... Beri saja pada WuMing....Mua..ha..ha..ha..!!!!


37 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

so sweet
tepat sekali ai suka kata2 tue

Kathy Tuah said...

benda mcm ni nampak simple tapi punya maksud yg mendalam..

Cahaya Mata @ Nurul Are Inn said...

Hahaha...law soh wuming pegang silap2 ada tgn yg kna karate nti hahaha..

Fatin Farhana Binti Ramli said...

penting tu penting

Akue Achik said...

mmg dalam mesejny...huuhuhu

tp kalo sy pgg tgn sapa2 suka hati, silap2 haribln kna tamparan kot..haha

azam said...

:) suami orang boleh ke??....kang kena karate jugak

AyiLarimA said...

Walaupun sekadar cerita pendek, tapi sgt mendalam maksudnya buat kita.

Bukan ikatan dalam p'cintaan antara 2 insan je, tapi ikatan kekeluargaan TERAMAT laa penting !

Guru kaunseling Mira. haha

EyqaLuvender said...

kte suke...erm,tp ayah kte da tade nk pgg tgn kte...:(

Mommy Fara said...

Amboi, klu bg kat Wu Ming...wife Wu Ming tak jeles ke?

Kehkehkehkeh!

Maya Mayana said...

sweet kalau bebudak pegang tgn ni,tp dh tua2 ni macam segan sendiri..follow sini juga :)

Niena Pengembara Ilahi said...

menarik entri nie :D

Hanie_Dew said...

memang besaaaaar mesej di dalam nye. beri kasih sayang bukan mencari.

**takot terpost entry panjang kang korang tak bca. takot asyik post entry dialog kang korang bosan lak.

Mizz ErMa said...

hm..dalam mksud tu..

Lia said...

sgt bermakna kan dr story tu..

ieyza afieyna said...

betul tu.. suka entry ni..
pnuh makna.. ;)

lia said...

otak slow lak nak generate motif cter ngeh3.....

mendalam utk d selami...

Cik Azizah said...

kata2 yg sungguh mendalam maknanya...marilah lah beramal..

merahitujambu said...

mana nk tekan like eh..suka sgt

| SUE | said...

sweet...gud story

budakijaupendek said...

kihkih!
WuMing kan dh cukup kasih syg.

Lina said...

salam perkenalan...membalas kunjungan anda...terima kasih follow blog sy n i follow u back

dhiera said...

rasa terharu la, boleh??

Dinas Aldi said...

Sungguh bijaksana anak kecil itu berkata2, I like.

Beri kasih sayang sebagai kawan, takda salahnya kan. Kawan saja maa :)

Puan Kutu said...

nice story..maksud yg mendalam juga..:)

Fazreen Misbae said...

rasa syg harus dihargai..sekali kita memberi, beri dengan ikhlas... :)

MulutPayau said...

Kisah yg menarik....

Run Away said...

pengang lah tanganku...kah.....so manissssssssssss....;d

Run Away said...

pengang lah tanganku...kah.....so manissssssssssss....;d

Kamariah Awang said...

Betul tuu..., setuju sangat2!

nini said...

hahahaha...dan dan buat lawak...hehe

aniki said...

terbaik bro...

ciK LyndaWawa said...

huhuhu..
klu nak menggatal boleh tak?hehehehe

Hana Soffelia said...

Blh2.. Hana beri kasih syg kat WuMing as kawan2 blogger ek. hikhik

Jue said...

cite ni simple tp mskd mdlm beb..tetibe tringat daddy yg kat umah ><~
aku cpat trasa hati kalau mlibatkan org tua ni

MaMa AiNi said...

banyak makna dari sisi seseorang bagi setiap kata2 itu..lawaknya ayat2 dibawah tu...he2x..

misya said...

tersentuh dgn entry ni

MamaEma said...

mendalam maksudnya