SELAMAT TAHUN BARU 2015

Thursday, July 28, 2011

HILANGKAN STRESS

KESENIAN HIDUP
Image:Google
  Dalam kehidupan harian kita. Banyak perkara yang kita telah abaikan. Kadang-kadang kerana terlalu serious dengan kehidupan. Kita telah lupa beberapa perkara yang penting dalam kehidupan kita.
  Inilah yang merupakan puncanya tress atau ketegangan dalam kehidupan kita. Di sini aku nak kongsi beberapa cara untuk kita merehatkan akal dan minda kita. Tanpa perlu keluar wang atau tenaga yang banyak.
1.       Bernafas panjang – panjang beberapa kali.
2.       Pergi mengurut untuk melonggarkan otot – otot badan dan untuk kesegaran,
3.       “OOF” telefon bimbit buat seketika untuk merehatkan minda dan mengurangkan ketegangan.
4.       “No Bra” buat seketika (Ini khas buat wanita)..Aku memang sentiasa no bra…he..he..he..
5.       Makan dengan berfikiran waras. Tidak makan mengikut hati dan perasaan. Makan tidak terlalu boros. Kunyah sekurang – kurangnya 45 kali sebelum telan.
6.       Minum air sekurang-kurangnya 6-8 lapan gelas sehari.
7.       Buang air besar memberi erti dalam kesihatan seseorang. Najis orang yang sihat tidak berwarna gelap. Warna kekuningan dan tidak tengelam.
8.       Sikat rambut boleh melegakan sakit kepala. Ketika rasa tertekan, sikat rambut boleh melegakan. Guna sikat yang ada biji-biji di hujung.
9.       Senyum dapat melegakan keruncingan dan dapat mehilangkan rasa tress.Tapi awas… jangan senyum sorang-sorang… nanti orang hantar ke Hospital Bahagia pula…
10.   Gelak dan ketawa boleh menggalakkan pengaliran darah dalam badan. Boleh kurangkan rasa tegang dan runsing. Cari bahan seperti cerita lucu, komik dan sebagainya untuk membantu kita ketawa.
11.   Sebenarnya menangis juga adalah salah satu cara untuk melepaskan perasaan yang terpendam. Jika korang malu untuk menangis. Cari masa yang sesuai dan layan cerita-cerita yang boleh menaikkan rasa ingin menangis.. Dan biarkan air mata keluar sepuas-puasnya. Dan korang akan rasa lega lepas itu. Tak caya?... Try laa tengok..
12.   Tidur.. Adalah satu cara untuk kita berehat yang sangat berkesan. Rehat kan badan dan minda kita. Boleh mengurangkan tekanan dan juga kelesuan.
13.   Tidur sebentar waktu siang. Sekurang-kurangnya 15 minit. Tapi melampau lah kalau tidur sampai 3-4 jam waktu siang.
14.   Berjalan tanpa berkasut di waktu awal pagi. Keluar rumah dan berjalan tanpa memakai kasut di halaman humah yang berumput. Sambil sedut udara segar di waktu pagi. Akan membantu menggalakkan penggabungan deria rasa, tulang,otot dan otak untuk bekerja serentak.
15.   Peluk ubat paling mujarab di dalam rumah… Peluklah orang yang kita sayang di rumah kita. Luahkan perasaan kasih dan sayang. Mereka yang tak ada orang yang disayangi pula..peluk lah ibu atau bapa. Binatang peliharaan pun boleh. Seperti kucing, arnab dan sebagainya… Kalau tak ada juga… Call WuMing… nanti sampai…(untuk perempuan sahaja). Ia akan membantu untuk menyihatkan mental kita.
16.   Berbual dengan kawan-kawan juga boleh menghilangkan tress. Bagi mereka yang tak suka berbual bolen gantikan dengan menulis atau menaip blog pun ok.
17.   Menyanyi boleh menyihatkan badan. Semasa bernyanyi kita akan melapaskan Karbon Dioksida dan menyedut lebih banyak Oksigen.
18.   Menulis Dairy boleh melegakan perasaan kita. Semasa menulis kita dapat melepaskan perasaan yang terpendam. Dapat melihat kebaikan dan keburukan yang kita lakukan. Itu sebab kebanyakan orang tidak berkongsi Dairy mereka dengan orang lain.
19.   Keluar dari rumah. Keluar lah dari rumah. Sedut udara segar. Lapangkan dada. Luaskan pandangan. Pergi ke tempat lapang dan rehat sambil berjalan-jalan atau duduk. Ia dapat melapangkan fikiran kita.
20.   Latihkan minda kita tiap hari. Denga main game atau membaca. Semasa membaca otak kita bekerja melebihi 80%. Baca Blog seperti http://apa-apapunada.blogspot.com/. Juga boleh baca Blog kawan-kawan dia dalam Entri “My Friends” .
21.   Keluar halaman rumah dan lihat bintang-bintang di langit bersama ahli keluarga.
22.   Lihat pada gambar-gambar lama. Ketika masih kecil atau ketika masih muda.
23.   Bersedekah… Beri pada rumah-rumah kebajikan atau rumah-rumah anak yatim.
24.   Lihat atau pandang orang lain dan puji. Cari kebaikan mereka. Puji dengan ikhlas dan tidak melampau-lampau sehingga nampak seperti gedik..
25.   Selalu ucapkan perkataan terima kasih. Biasakan dangan keikhlasan.

22 comments:

alieavea said...

hahahahaha...

byk cara nk ilang stress neh..

tp yang taleh blah, yg cara no 20 tuh..siap promote tuh...

tolong promote blog i jugak yerk...

hahahahahaha

Umiey said...

bgs petua2 ni...mmg tgh stress skrang nie..harap2 bleh praktikkan..tq

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

ahakz..nom 20 tu..ader link sape tu..

cer letak link yui..hahah..

p/s: haah,lom ag kawin..ngeh3..

Cik Azizah said...

betol tu...semua telah jijah amalkan..lebih2 lagi tidur. bila stres je jijah tidoo. bangun dah lupa mslah..hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

u sama ngan ai yg no 4 sebab rasa free...hahaha...dush dush dush..apa yg ai merepek ni

Afikah Aziz said...

oh saya jarang stress ahaks (err motif bgtau jarang stress)..terima kasih kongsi :)

merahitujambu said...

nice info...nk kunyah 45 kali???mak ai..5 kali je dh penat..=p

Alin said...

12 & 13 tu mmg syok. yg 15 tu, amboi-amboi. auw~ :P

Kakzakie said...

Begitu mudahnya kan wuming tapi kenapalah kakak tak terbuat.... Kakak hilang stress bila lihat gambar budak-budak. So... kalau stress dlm ofis kakak cari blog yg ada gambar budak. Mesti lega....

Lain org lain cara nak hilangkan stress:)

WuMing said...

@alieavea
Yess.. boleh tak jadi masalah.. Kan WuMing dah masukkan dalamBlog list dah...

Umiey
Relax aa..

@nuyui a.k.a miss NUSHA
He..he..he.... WuMing akan buat punya..Baca laa tajuk My Friends dan Penghargaan.

@Cik Azizah
Betul... skarang WuMing tidur sebelum pukul 11

☆*♥L@dy @yU♥*☆
He..he..he..

Afikah Aziz
Sama-sama

@merahitujambu
Tu laa... nak habis satu pinggan..perrghh

@Alin
WuMing dah prihatin dah tuu..

@Kakzakie
Masing-masing ada caranya..

Mommy Fara said...

No bra bg saya malam jelah....mmg hilang stress! hhahahaahah!

kaizen said...

tertarik dgn no 4 tuh... hehehehe

*tp bahaye... ade yg kne lempang laju2 n masuk lokap plak... hehehehe

latest entry 2 Benda yang Blogger TAKUT & Urban-or-Disaster

zOeY zAu YaH said...

good information tp selalu stress psl cinta takleh buat apa lah =.="

WuMing said...

Mommy Fara
Memang laa tuu... siapa suruh no Bra siang-siang..... Boleh petir tengahhari woo...

@kaizen
He..he..he..Amboi....

@zOeY zAu YaH
Cinta macam tu laa...Sabar saja..

She's Gee said...

ermm yg nom 22 tu.. klu buat makin sedih ade lah.. muahaha.. ^^

LINDAHERY said...

hai wuming... :)

selamat berpuasa

Miscellaneous Smiles said...

MMG BYK CARA

EH WU MING SLAMAT BERPUASA =D

cik sakura said...

petua yang bagus dan berguna ni..tapi bila kat rumah family memang stress hilang..

puteri ain said...

boleh try ni . hehe

fyna said...

godd tips! =)

Qaseh dalia adelia said...

hahaha ..no bra tu mmg bro tak pun !
tarik nafa pjg2 tu mmg menjadi .. tq

Papa Mifz said...

nice info....tq coz sudi kongsi....kdg2 beban kerja boleh buat kita stress kan...