SELAMAT TAHUN BARU 2015

Sunday, April 1, 2012

UBAT SEMBELIT



  Hari ramai orang mengidap penyakit sembelit. Kerana makan tidak tentu masa. Pergi toilet tidak tepat pada masa. Dan juga terpaksa bertahan.
  Jika korang sembelit, halia dan pisang boleh membantu. Dengan makan pisang atau air halia, perasaan mual dan sembelit akan berkurangan.


21 comments:

CintaZulaikha said...

anak salu sembelit, kekadang spi nanges2 nak berak. pastu bg makan pisang, tros selamat berak tuh masuk lobang jamban...kehkeh

ps: saya sukakan pisang, pisanglah sahabat saya ketika anak sedg sembelit..apakah??? hahhha

Aine Ainun said...

Sy jarang kna sembelit...;)

mama aini said...

ehem..thanks WuMing ..share info2 yg berfaedah ni..

Akue Achik said...

dlu sy tak suka halia..tp lpas dpt rumet yg msti ada halia bla memasak, sy mula ska..lbh2 lg cmpur dlm bbur..

errr..mcm out je komen sy kan..huhu

Hana Soffelia said...

Time preggy ni memang mudah kena sembelit, so tiap2 hari memang mkn pisang je. ^_^

Ckin Kembaq said...

satu gi..betik..ehehe tu pun mudah.. ^_^

CikPuanHaLia said...

Syukur la mak ni lawas nakkk..sehari 3 kali membuang ;D

Mama Ema said...

suka makan pisang..

Karukord Jagau's said...

Pisang OK.....
Halia.....buang angin woooo hehehee

Munnafendy said...

minum air halia tu kena bsiap sedia la 'mengebom' setiap minit...hihi

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

salah satu faktor sembelit adalah disebabkan kurang pengambilan serat didalam makanan. Satu cara lagi, kalau nak mudah... makan jer buah betik...

tak pun, amal kan pengambilan benda nie... baik untuk kesihatan usus...
check it kat link nie http://care4healthy-life.blogspot.com/2009/05/iso5.html

Nina K's Luviee said...

cun blog...jom follow blog i,i will follow u back http://nina-wns.blogspot.com/

Angah said...

tq for info, angh ni kadang-kadang kena jugak penyakit sembelit ni...

sudipVSsenduk said...

suka makan pisang tapi air halia tak kot..

Mr.Clive said...

hoho...pasal tuu aku sukaaa makan pisanggg!heee~

wan nurul hezrina said...

kalau time preggy selalu sembelit.la nie tak lagi=)

ieja amieja said...

mmg betul tuh..seb baik la kami sekeluarga jarang smbelit..lawas gitu..huhu

| SUE | said...

ingatkan air halia utk buang angin dalam badan je...untuk sembelit pon boleh ye wu ming?

nabilah_2908 said...

sembelit kalau travel..

contoh macam balik kampung ke..sure sistem pembuangan tak normal & mula sembelit..huhu....

LINDAHERY said...

owh yeke...mekasih info

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal sembelit… sharing is caring :) - Sembelit : Kesukaran Membuang Air Besar