SELAMAT TAHUN BARU 2015

Tuesday, April 10, 2012

MAKANAN YANG MENYEBAB PENYAKIT KANSER


Ramai suka makan. Tapi korang tahu tak makanan ini adalah penyebab utama penyakit kanser. Aku dapat info ini dari forward e-mail. Aku kongsi bersama korang. Untuk kebaikan bersama.

Image:google
Makanan segera seperti burger dan hot dog

Image:google
Daging yang telah melalui pelbagai proses dan disejuk beku

Image:Google
Doughnuts

Image:Google
French Fries

Image:Googe
Ubi kentang goreng atau makanan segera dalam bungkusan




19 comments:

Angah said...

ini kisah benar, ada seorang yg angah kenali dia kini mengidap kenser otak, bile ditanya punca...katanya dia suka makan burger, dalam seminggu paling kurang dia akan makan 3 bijik burger...

nurbeena said...

Hi Wu Ming. bagus berkongsi info2 sebegini. akak pn dh hampir 4 bln tidak memakan makanan sebegini atas saranan pengamal perubatan Islam.

Akue Achik said...

psl kentang tu pnh bca dulu..tp temptation tuk mkn tu..mcm tak bole elak..huhuhuuu

Cik Gee said...

dlm semua makanan kt atas, french fries je gee selalu bedal.. mknan barat ni tak lepas nak masuk kat tekak gee sgt.. ntah la nape.. hehe..

p/s: dah lame x singgah cni.. =)

Leeya Hezlin said...

Hye..salam singgah..
Suka makan donut dan fries..
Tapi bila time teringin la baru cari..huhu..
Btw thanks sebab share info ni..

mama aini said...

Thanks WuMing..sentiasa kongsikan tip2 & info2 kesihatan yg berfaedah.. :)..

geez said...

Good information...

Hani Syahani said...

alamak!! febret burger pulak tu! xpe2, try nk benti pelan2...takut!!

Mak Wardah said...

Hi Wu Ming, good for sharing...List tu semua budak2 sekarang ni suka makan.

Hanamiko Sakura said...

alhamdulillah, tak berapa sentuh pun makanan2 seperti itu..

thanks sharing important info :)

ieja amieja said...

alamak!! sume makanan kegemaran ank2 nih..mmg payah nak elak klu dah ternampak kan..harap2 lps ni boleh kontrol ckit nak makan..langsung nak elak belum lg kot..
tq 4 info ..

Mr.Clive said...

tp yang nilaaaa yang menjadi fevret! adoi!!! @_@
betul la org ckp..yang sedap membawa padah,yang tak sedap yang menyihatkan...>_<

nur easy said...

itulah... y sedap2 tu rupanya y mmbawa sakit ..

siti noorhajar binti mohamed saufi said...

salam..hey nice blog! follow mine ^_^

http://penhijaupenpink.blogspot.com/

cinta siswi said...

thanx for sharing.huu.. menakutkan je.. tp siswi jrang makan benda2 cmni.. dging pun jarang makan.. :p

Maii said...

tapi makanan ni ohsemmm woo. makan tanak berhenti. :)

~~zana@pb~~ said...

Salam kenal, walau dah diwar-warkan, kenapa dinegara kita masih menggalakkannya, susah la mak bapak mcm ni. Selera budak2, tak bagi, kesian. Emak budak pun terlior, baik haramkan terus atau jual seminggu sekali, ok tak?

Jai Montana said...

perghh..nice info ;-)

Norsalmi said...

Sorang anak akak suka sangat kentang goreng. Kena tunjukkan entry ni pd dia..
Thanks atas perkongsian..