SELAMAT TAHUN BARU 2015

Monday, April 16, 2012

BUKU DAN TEMAN SEJATI


Image:Google

BUKU DAN TEMAN  YANG  BAIK, DINILAI PADA
KEBAIKAN DAN KUALITI ,
BUKAN PADA KUANTITI.

Ramai yang suka baca buku… Tapi lebih ramai yang tak suka baca… He..he..he….. Tetapi ramai orang suka berkawan.
 Nak berkawan dan berteman.. walau nak ke toilet pun nak teman… pelik kan?
 Sebenarnya citarasa seseorang membaca dan berkawan adalah tidak serupa. Tetapi satu perkara yang serupa adalah. Semua orang nak baca buku yang berkualiti. Nak kawan yang baik.
Itulah hakikatnya… sebenarnya kita tidak perlu baca buku banyak-banyak.. Tidak perlu ramai kawan. Tetapi memadai hanya beberapa buah buku sebulan. Tetapi seharusnya buku yang berguna pada kehidupan. Yang memberi pengetahuan dan berguna pada kehidupan.
Kawan juga sama. Tidak guna kita punyai kawan yang ramai. Tetapi sentiasa menunggu peluang untuk mengambil kesempatan terhadap kita. Pelbagai kesempatan yang mereka tunggu, seperti mencari kesalahan kita, meminta kita belanja makan, minta pertolongan, pinjam wang dan sebagainya. Tetapi apabila kita dalam kesusahan… batang hidung pun tak Nampak.
Hanya beberapa orang pun dah cukup. Tetapi mereka jujur untuk berkawan dengan kita. Itulah kawan yang sepatutnya kita perlu miliki.



11 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

kawan dengan siape je, same jugak bace buku ape je. sebab semua buku beri pengetahuan dan semua kawan beri pengalaman

Eye_nee said...

Setuju...berkwn biar seribu kata pepatah...kenapa disuruh begitu yer..brgkali boleh kita nilai dlm seribu kwn tu cuma ada BEBErapa sahaja yg layak dipanggil kwn...

azam said...

kat rumah buku byk...tapi xpernah baca...hehehe

Pok Amai-Amai said...

Wu Ming,

Sy tak ramai kwn. Serik sbb pnh susah hati sbb kawan. Sejak tu, sy cuma kwn biase2 je. Sy elak utk berkwn rapat. Kwn baik? Ada. Tapi bila msg2 da kawen, of cos priority tu more to family msg2.

W'pun kwn2 biase tp sy tetap hargai mrk. Cuma sy elak utk berkongsi segala cite. Ckplah suami dan org tua sy saje.

=D

lia said...

buku mmg byk tp byk yg ilang mukasuratnyer...

suha said...

cik suha suke baca buku n suke berkawan (^_^)


~lama xdtg cni tp wuming tetap kwn cik suha~

millerJ said...

dulu masa sekolah rendah, mmg ulat buku.. bila makin meningkat ni umur, makin hilang pla tabiat mbaca ni.. hehe. and about friendship, ya mmg betul la tu.. ada byk jenis kwn. ada yg baik, ada yg bukan tidak baik ttp niat dia bersahabat tu disalahgunakan..hehe. experienced it before. sakit :)

Jai Montana said...

dulu masa muda2 dulu gua malas baca..tp dah mai berumuq ni baru la rasa nak baca sebab sedar akan kurangnya pengetahuan..dengan membaca bleh membantu ;-)

EyqaLuvender said...

kite cintakan buku dr kecik cmpay skrg da besar...
hmmm,betol ckp wuming,buku tu sama cm kawan...

Akue Achik said...

sy kna mmbca tuk luaskn grammar..huhu

kawan sejati pon jmpa msa skolh je..

azwanie hisham said...

http://waniehisham.blogspot.com/