Image:Google |
Dalam air
terdapat berbagai jenis garam galian dan banyak lagi unsur-unsur lain seprti
Plumbum. Apabila air di tapis, banyak bendasing yang dapat ditapis keluar.
Namun masih ada juga yang tak dapat ditapis. Jadi bendasing ini akan turut
diminum oleh kita.
Dengan mendidihkan air,berbagai jenis mikro
organisma akan mati. Ia merupakan cara yang biasa untuk kita mempastikan air
yang kita minum itu selamat diminum.
Tetapi air yang
dimasak berkali-kali akan menyebabkan kelikatan air itu bertambah. Karana air
akan menjadi wap dan hilang di udara. Sebaliknya unsur-unsur bendasing yang berbahaya
untuk kesihatan yang terdapat dalam air masih sama banyak.
Semakin banyak bendasing dalam air akan menjadi semakin
tinggi risikonya air itu diminum. Jadi elakkan lah dari masak air minuman yang
sama berkali-kali.
39 comments:
nice info.. kadang2 zana buat jugak mcm ni.. so lps ni akan elakkan.. tq yer!
alamak yer ker wuming?sya suka la didihkan air berkali-kali.tq for good info.
Owh..mcm tu. Faham. Tq WuMing. teheee
nice sharing :)
oooo... ye ke..
Lol...br taw..
dak2 opis ne salu msk air yg da d msk byk kali...
ape2 pn tq wuming.
gud info *____*
ooo dah faham dah..thanks ya info ni..
bgtu ea..
nsb la xsuka berulangkali pnskan..
wah...baru tau!
ingatkan masak byk kali, lagi kompom segala kuman mati.
nasib baik laaa tak selalu buat masak semula air masak...
tq for the info..lini pun suka sgt didihkan air berkali2
Betul! Selalu klu masak air, sy akan refill seme botol2 yg ksoong dgn air msk tu. Then selebihnya sy didihkan lagi sekali utk cuci botol anak. Selebihnya klu ade g, sy buang. Membazir je kan? Tp ada kala, sy simpan bt cuci tangan....
walaupun air bertapis tapi tetap dimasak juga
info bagus.
sering kali wt jugak bnde ni
minum RO jer kat rumah...kalau minuman panas..masak sekali tu jer..nway gud info ni sis...
na na na..mmg selalu di buat ni d asrma..malas maw tukar air, msak blik ja..huhhuuhu...
gud info..thanks wuming..
info menarik ni. baru tahu ni.
terima kasih wuming,ika baru tau..sebelum ni ika selalu gak buat hehe
selalu jgk buat mcm tu..tak ptot btol..malas punye psl la ni..heheh
Tq bagi information nie...syeeda pown kekadang wat gak keja tu
god info..sy selalu didih kan air yang dah masak..
TQ wuming!
nice info..
selalu buat ni.. huhuhu
ouh, kalau kat rumah, tak wat, lepas masak je air, masukkan terus dalam flask
alamak.saya selalu buat ni.sebab pemalas kan. isk. nasib baca ni; thanks tau utk info
ouhh...ada logiknya juga~~~
yg ta bole tu la slalu sy buat. adeh!
kne elakkan.
Ooo info baru... terimakasih.
hoyei...cun entry ni.ilmu baru bab air..hehe..toce2 kawan
pengetahuan bru utk iqa...
tQ for sharing en wuming :)
aku minum air telaga ok je.. dari aku kecik.. sampai la skrang.. haha..
nice info...=D
ooo.yeke.....tak tau pulak.
salam kenal yer n time kasih follow kite..
info berguna..thanks
alamak...baru tau la...kene berhenti buat macam ni...
erk, yeke wu ming? e'in selalu wat cmnie..
thanks 4 da info :)bru tau..he
Kalau dah di masak kenapalah nak dimasak lagi. Rajin sangatlah tu...
Post a Comment